dinsdag 13 november 2012

Van betonnen schoolpleinen naar groene schooltuinen

Traditionele schoolpleinen met tegels, een zandbak en soms een speeltoestel verdwijnen en er komen groene, uitdagende en fantasierijke schooltuinen voor terug. Maandagavond 12 november 2012 was dit nieuws op RTL4, maar eigenlijk is het helemaal niet nieuw. Bij kinderdagverblijven is deze ontwikkeling al een aantal jaren waar te nemen en het lijkt een blijvende trend.
Veel kinderdagverblijven hebben al een groene, natuurlijke speelplek. Het zijn speelplekken die bestaan uit veel beplanting, aarden paden, niveauverschillen, (bloemrijk) grasveld, boomstammen, rotspartijen en water. Ze hebben speelaanleidingen, speeltoestellen met een natuurlijk karakter of juist geen speeltoestellen. Het zijn plekken waar kinderen in groepjes of alleen kunnen spelen, ze kunnen er rustig zitten of juist actief rennen of bijvoorbeeld klimmen in een klimboom. Ze worden geprikkeld en kunnen zich beter sociaal, motorisch en emotioneel ontwikkelen dan op een kaal (school)plein zonder enige uitdaging, onderzoeken wijzen uit dat er op groene schooltuinen minder gevochten en gepest wordt dan op de traditionele schoolpleinen.
Dat wil toch iedere school voor hun kinderen! 3span Tuin en landschap kan u daarbij helpen. Met ervaring in het ontwerpen van natuurlijke speelplekken en kennis van de wet- en regelgeving maken wij een ontwerp passend bij uw wensen, wij regelen de benodigde vergunningen/keuringen, maken de uitvoeringstekeningen en begeleiden het uitvoeringproces. Wilt u alleen een ontwerp en daar dan zelf mee aan de gang? Dat kan natuurlijk ook.

Voorbeeld van een recent project Kinderdagverblijf Kukelek├║ te Putten

Voorbeelden van overige referentieprojecten op 3span.nl. Daar vindt u ook meer informatie over de verschillende werkwijzen en onze contactgegevens.