donderdag 8 december 2011

Wat zo leuk is aan mijn werk


Het bureau, de branches en de combinatie tussen bouwwerken en buitenruimte.
Als tuin- en landschapontwerper werk ik bij 3span, dat naast projecten op het gebied van buitenruimte en terreinen ook al weer ruim 27 jaar bezig is met bouwwerken. Ik zeg expres bouwwerken, omdat wij ons niet alleen bezighouden met gebouwen maar ook met bijvoorbeeld zwembaden.
Een opdrachtgever kan bij ons terecht voor het Totaalconcept. Dat betekent dat wij zowel het bouwwerk als de buitenruimte van het bouwwerk ontwerpen, nieuwbouw, verbouw en herbestemmingprojecten, alles binnen één bureau.
Hierdoor kun je een directe link maken tussen de binnen- en buitenruimte en de vorming van het bouwwerk en de omgeving op elkaar aan te laten sluiten. En dat is nu precies wat ik een uitdaging vind in het maken van het ontwerp. De vormgeving van het bouwwerk gebruiken voor de vormgeving van de buitenruimte. Of juist andersom. Door het analyseren van de omgeving en het terrein een visie bedenken voor de vormgeving van het bouwwerk.
Toen ik bij 3span ging werken waren bouwwerken en de vormgeving daarvan nogal abracadabra voor mij, maar door de directe samenwerking met 3span Bouwadviesbureau heb ik in de loop der jaren hierover enige kennis opgedaan. Dit versterkt zowel de kennis als de uitdaging van het ontwerpen.
Het werken in de branches kinderopvang en recreatie maken het werk leuk, doordat dit branches zijn die veelal te maken een natuurrijke inrichting. Bijvoorbeeld door het campingterrein aan te laten sluiten op de omgeving of de buitenspeelplek van het kinderdagverblijf in te richten met groene elementen en natuurlijke speelaanleidingen. Je brengt de natuur dichterbij de mensen en je zorgt er voor dat natuur behouden blijft.
Dit alles maakt het leuk en interessant om tuin- en landschapontwerper te zijn.