vrijdag 29 juli 2011

Nederlandse camping vs. Noorse/Zweedse campings


Als tuin- en landschapontwerper van onder andere campings vind ik het interessant om mij onbekende campingterreinen in binnen- en buitenland te bezoeken. Je doet er altijd inspiratie op.

Dit jaar heb ik het grootst aangepakt, namelijk een rondreis door Noorwegen en Zweden met de auto en de tent. Een echt kampeergevoel creëren en alle voor- en nadelen ondervinden.
Het landschap is er prachtig en indrukwekkend. Er zijn kilometers lange wandelroutes, prachtige vislocaties en ook voor avontuurlijke sporten zijn deze landen zeker het bezoeken waard.

De campings in Noorwegen en Zweden zijn niet met Nederland te vergelijken. In Nederland verblijven we tijdens een vakantie veelal op één locatie, terwijl in Noorwegen en Zweden de campings voornamelijk gebruikt worden door mensen op rondreis. Dit vraagt om een andere inrichting van het kampeerterrein. Het meest opvallende daar is de inrichting van de velden en de aansluiting op de omgeving.
Bij een kort verblijf is het belangrijk dat de velden goed bereikbaar zijn. Er moet voldoende manoeuvreerruimte zijn voor auto’s met caravans. Een stevige ondergrond zorgt ervoor dat de kwaliteit van het veld goed blijft. Dit geldt niet alleen voor de landen in Scandinavië, maar ook voor Nederland. Al zie je in Nederland relatief weinig trekvelden meer.
Bij lang verblijf is privacy belangrijk. Intieme velden met weinig kampeermiddelen op het veld. Maar die zijn er in Noorwegen en Zweden weinig, omdat de campings zijn ingericht voor kort verblijf.
Kenmerkend voor de Scandinavische landen is de eenvoudige, maar wel bij het landschap passende terreininrichting. Bij veel campings is het veld na veld, meestal zonder beplanting om de velden te omkaderen. De beplanting die er staat is wel streekeigen.
Door de openheid en de streekeigen beplanting kun je optimaal genieten van het omliggende landschap of van de gezelligheid met de buren.
De gebouwen op de campings zijn er eenvoudig, van hout in zwart of rood en hebben vegetatiedaken, waardoor de aandacht uitgaat naar het groen en niet naar de gebouwen.

In Noorwegen en Zweden sloten alle campings die ik heb bezocht mooi aan op de omgeving. Wellicht dat er wel campings zijn die een contrast vormen met de omgeving, maar als ze er al zijn dan veronderstel ik dat het contrast niet groot zal zijn. Dit is in Nederland heel anders. In Nederland zijn er verschillende soorten campings, van natuurlijke kampeerterreinen en boerencampings tot themaparken. Die diversiteit hoort bij Nederland, er moet voor ieder wat wils zijn.
Op dit onderdeel zijn de campings in Scandinavië niet met Nederland te vergelijken.

Voor inspiratie is Noorwegen en Zweden vooral interessant geweest voor het inrichten van natuurkampeerterreinen en campings, waarbij de omgeving van de camping een grote rol speelt. Eenvoud van de inrichting en de gebouwen vormt het speerpunt.
Volgend jaar wellicht weer een buitenlandse reis voor andere inspiratie. Tot die tijd blijven de Nederlandse campings een grote bron van inspiratie.