dinsdag 24 mei 2011

Natuureffecten


Ik ben er een grote voorstander van de natuur haar werk laten doen. Zowel de positieve als de negatieve effecten zijn belangrijk voor mensen, flora en fauna en voor inrichtingsprojecten. Maar soms kunnen de negatieve effecten van de natuur behoorlijk roet in het eten gooien en dan komt heel, heel even in mij op: ‘stomme natuurlijke werking’. Gelukkig is dat maar voor een paar seconden, want daarna bedenk ik me weer hoe belangrijk deze processen zijn.
Zo ook bij het inrichtingsproject van Jachthaven Bruinisse, waar 3span Tuin en landschap het ontwerp en de uitvoeringstekeningen van het centrum heeft gemaakt en ook de uitvoering heeft begeleid.
Op 20 mei was de officiƫle opening van de jachthaven. De bestrating en de wegmarkering lagen er goed bij, alle speeltoestellen en inrichtingselementen stonden er en het zwembad was gevuld met zwemwater. Ook de beplanting en het gazon waren naar wens, althans van een afstand bekeken.
Wanneer je dichterbij kwam stond er meer klaver dan gras en waren de zaairijen nog goed zichtbaar. Ook de beplanting was niet geheel optimaal. Kale plekken in het plantvak en op sommige plaatsen was het groen minimaal opgekomen.
De oorzaak: een koude natte winter, het droge voorjaar en konijnen. Deze factoren hebben zeker geen positieve werking gehad op de jonge beplanting en het zaaigoed.

Bij een officiƫle opening heb je dan even een wat ongelukkig gevoel als het terrein er niet geheel naar je verwachting uitziet. Je kunt niets doen aan de negatieve effecten van de natuur, ook al zijn de werkzaamheden volgens het boekje gegaan en heeft de opdrachtgever veelvuldig beregend etc.
Het goede gevoel over het project kwam weer snel terug door de positieve reacties van de opdrachtgever: Den Daas Recreatie / Jachthaven Bruinisse, de samenwerkende uitvoerende partijen: BTL, Grontmij en Martens en van Oord, alsook door de spelende kinderen die met alle plezier de speeltoestellen en het zwembaden demonstreerden. Uiteindelijk ben ik dan toch tevreden over het resultaat en ik maak me over de beplanting dan ook verder geen zorgen, want de natuur doet haar werk wel.