donderdag 3 maart 2011

Het fotomoment


Het mooiste van het beroep tuin en landschapontwerper is het werken met mensen en natuur. Ontwerpen maken waarin zowel de mens als de natuur een hoofdrol speelt.
Flora en fauna spelen een belangrijke rol in ons leven en met mijn ontwerpen probeer ik dit mensen op verschillende manieren duidelijk te maken. Dit kan met subtiele, groene elementen met een hoge ecologische waarde of door zoveel mogelijk groen toe te passen waardoor groen de overhand krijgt.
Om te laten zien hoe het ontwerp er ongeveer uit komt te zien zijn foto’s of impressies nodig om het ontwerp en de tekst bij te staan.
Het liefste gebruik ik foto’s, omdat een foto gemaakt is van een bestaand en tastbaar referentiebeeld. Je kunt mensen meenemen naar de locatie waar de foto gemaakt is en ze de sfeer laten proeven.
Het nadeel van foto’s maken is dat het weer in Nederland niet altijd meewerkt. Ik hou van de seizoensverschillen in Nederland, maar de regen en de kale bomen werken niet altijd in het voordeel als je niet kunt wachten tot de zon schijnt en er bladeren aan de bomen zit.
Je kunt in alle seizoenen prachtige foto’s maken, maar voor een sfeerbeeld is een combinatie tussen blauwe lucht met wolken en zon nodig. En laat dit nu net altijd op een moment zijn dat je niet in de gelegenheid bent om foto’s te gaan maken.
Het perfecte moment voor een bepaalde foto is onvoorspelbaar, dat kun je niet plannen. Daarom heb ik altijd een kleine fotocamera bij me en ben ik altijd in de gelegenheid om foto’s te maken van plekken, elementen en mensen die mij aanspreken. Van wat ik mooi en/of apart vindt en ook waarvan ik denk dat het ooit nog als sfeerbeeld kan dienen.
Ik betrap mij er vaak op dat ik te weinig gebruik maak van de camera. Dat merk ik vooral als ik een bepaalde foto nodig heb en ik weet waar ik die foto kan maken. Dat dan de tijd en/of het weer er voor zorgt dat ik dan net niet de juiste foto kan maken. Mooie leermomenten. Nu er nog wat mee doen.