donderdag 17 februari 2011

Workshop ‘Behoud en versterking streekeigen landschap en bebouwing’

Gisteren heb ik met mijn collega Kor Hania, architect bij 3span, op de eerste editie van de ‘Dag van het plattelandstoerisme, Boer zoekt gast’ de workshop ‘Behoud en versterking streekeigen landschap en bebouwing’ verzorgd.
In deze workshop stonden de streekeigen kenmerken, de aantrekkingskracht van plattelandstoerisme, centraal.

Plattelandstoeristen zijn op zoek naar rust, ruimte en de karakteristieke elementen van het platteland waar de boerderijen en hun erven toe behoren. Het behouden en versterken van deze karakteristieken, die per streek verschillen, zorgen voor het voortbestaan van het platteland en daarmee ook plattelandstoerisme.
Bij recreatieve plannen is het dan ook belangrijk om de streekeigen kenmerken in het ontwerp van gebouwen en terreininrichting te verwerken, waardoor de kenmerken van het platteland behouden blijven en versterkt worden en het platteland aantrekkelijk blijft voor toeristen.

De dag bestond uit het geven van drie maal dezelfde workshop voor iedere keer een andere groep belangstellenden. Het was de eerste keer dat ik een workshop verzorgde. Het was dan ook even spannend wat de eerste groep van de workshop zou vinden. Deze vonden het een interessant en helder verhaal. De tweede groep leek iets minder enthousiast, maar misschien kwam dat door de grootte van de groep, namelijk maar vier personen. De derde groep was zeer enthousiast, zo vertelden zij hun eigen verhalen en stelden vragen, er was een goede interactie. Hierdoor werd onze presentatie iets wat chaotisch, maar dit was wel een workshop van hoe ik had gehoopt dat het zou gaan.

Naast de workshop hadden wij ook nog een stand waar Johan Martens (directeur 3span) en Tanja Lamers, (stagiaire) mensen van informatie voorzagen over de werkzaamheden en projecten van 3span. Er zijn nieuwe contacten opgedaan, visitekaartjes uitgewisseld en/of contactgegevens genoteerd en er zijn folders meegenomen. Fijn dat we ook een aantal van onze opdrachtgevers en andere relaties mochten begroeten.
De dag was door de organisatie goed verzorgd in het spoorwegmuseum te Amersfoort. Het was een in alle opzichten geslaagde dag, die naar wij hopen een vervolg krijgt in afspraken met belangstellenden op locatie. Het platteland is net als recreatieve gebieden een fijne plek om te werken.

U kunt nog wat meer lezen over de inhoud van de workshop op actueel. Voor vragen kunt u het  contactformulier invullen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.