vrijdag 10 december 2010

Recreatie en landschap

Voor een artikel dat ik aan het schrijven ben over het inpassen van recreatieondernemingen in het huidige landschap in combinatie met het oorspronkelijke natuurlijk landschap kwam ik tijdens het zoeken naar informatie een onderzoek tegen over de recreatieve betekenis van het landschap.
Ze hebben onderzoek gedaan naar hoe mensen naar het landschap kijken, maar ook naar hoe het landschap is ontstaan en zo ook de recreatie in het landschap.

In het onderzoek kwam duidelijk naar voren dat het landschap een wervende factor is voor de recreatie in een gebied. Dat recreanten zowel het natuurlijke landschap als het cultuurlandschap belangrijk vinden voor de keuze van hun recreatieve bestemming. Het omliggende landschap van een recreatieonderneming is dan ook een van de belangrijke factoren voor het voortbestaan van het bedrijf. Ik snap dan ook niet dat er nog steeds ondernemers zijn die willen uitbreiden met als reden "het voortbestaan van het bedrijf" en dan niet in natuur willen investeren terwijl dit ook een belangrijke factor is voor een goede financiƫle toekomst.
In sommige gemeenten zijn ondernemers verplicht te investeren in enige vorm van compensatie aan natuur of landschap. Als ik dan zie hoeveel weerstand er van sommige ondernemers komt, vraag ik me af of ze wel in de gaten hebben waarom de recreanten naar hun bedrijf komen. Of ze inzien dat ze niet alleen komen voor de onderneming, maar dat ook de omgeving daar een hele grote rol in speelt.

Het is jammer dat niet iedereen het belang van het behoud en versterking van het landschap inziet. Het is gewoon een goede investering om er tijd, geld en moeite in te steken.